själens boning

Marianne Mathisen

Vill du boka behandlingar?

Kontakta: själens boning
Marianne Mathisen
073-679 02 38


Jag är ansluten till;

Ticket Hälsokuponger

Friskvårdskuponger

Friskvårdschecken

Kost

KOKOSFETT

Ekologiskt kokosfett – morgondagens medicin
Kokosfett, med otroliga näringsämnen och farmakologiska möjligheter, har på grund av nedvärdering gått förlorad för den moderna medicinen i årtionden. Äntligen har kokosfettet fått den upprättelse den förtjänar. Den är inte bara det i särklass mest hälsosammaste fettet, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosolja har använts i tusentals år för att stärka kroppen och motverka infektioner av svamp, bakterier, parasiter och virus och kan med fördel användas även vid sårläkning och brännskador.

KONTAKTA GUNNEL på Naturmedicinska föreningen, naturmedfor@hotmail.com, eller din Life hälsokostbutik för leverans.


Laurinsyra – en nyckelkomponent i kokosfettet
Laurinsyran är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Den har sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. Studier har visat att laurinsyra är effektivt mot vissa virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit C. Laurinsyra har en antibiotisk effekt, verksam mot stammar som Helicobacter pylori- magsårsbakterien. Se gärna www.lauric.org

Kokosfettets hälsobefrämjande egenskaper
Vid för oss normal rumstemperatur är kokosfettet gråvitt och fast, men när temperaturen stiger till 25-28 grader övergår den i flytande form. När du tar lite fast olja/fett mellan dina fingrar smälter den snabbt och de bryts ner i kroppen och omvandlas till energi. En huvuduppgift för antioxidanter är att avbryta och hindra oxidationsprocessen i cellerna. Kokosfettet har den förmågan. Vi behöver mättat fett av bra kvalité för att skapa skydd för de inre organen, det ger bättre styrka och struktur för cellmembranen och är en god källa för tillverkning av hormoner och energi. Brist på mättade fetter gör att de vita blodkropparna fungerar sämre.
Alla härdade oljor oavsett om de är mättade eller omättade höjer kolesterolnivån. Det är närvaron av transfettsyror som är orsaken till hälsoproblemen, eftersom de är fettsyrekedjor som inte har behållit sin naturliga uppbyggnad efter raffineringsprocessen. Mättade fetter har en hel familj av olika fetter. Det är vanligtvis mättade fetter uppbyggda av långa kolkedjor som har negativ effekt på kroppen medan mättade fetter med korta och mellanlånga kolkedjor – som kokosfett - har positiv inverkan på kroppen.

Problem med kroppsvikten
Grundorsaken till fetmaepidemin i USA var, att kokosfettet ersattes framförallt av raffinerad soja- och majsolja, vilka inkräktar på insulinproduktionen, hämmar sköldkörtelns förmåga att producera de hormoner vi behöver för att bränna fett. Ämnesomsättningen blir långsammare, så att fettet lagras istället för att förbrännas. Se även http://www.tropicaltraditions.com/book_virgin_coconut_oil.htm
http://www.mercola.com/2001/mar/24/coconut_oil.htm
http://www.mercola.com/forms/coconut_oil.htm

I matlagning
Kokosfettet är mycket motståndskraftigt i samband med uppvärmning. Smör, olivolja och andra oljor omvandlas till härdat fett/transfettsyror vid låg värme – kokosfettet tål 198 grader. Använd kokosfettet till stekning av grönsaker, wok, kött och fisk – tillsätt 1 msk vid kokning av ris och lägg på en klick på pastan, potatisen och vid mixning av näringsdrinkar och smoothies.
Man kan också ha det stående framme och använda det istället för smör på smörgåsen. Kokosfett håller i två år i rumstemperatur - behöver alltså ej förvaras i kylskåp. Det finns vattenångat kokosfett som är fritt från kokossmak.

Den mäktiga marknadsföringsmaskinen
Studier påvisade att kokosfettet och alla mättade fetter var de främsta orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar, på grund av att de höjde kolesterolnivåerna i blodet. Falska vetenskapliga undersökningar användes för att övertyga allmänheten om, att mättade fetter var ohälsosamma. Inga egentliga tester gjordes på det naturliga kokosfettet utan endast på det härdade kokosfettet.

För utvärtes bruk
Fettet är utmärkt att använda som massageolja. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar.
Kokosfettets små molekyler gör att de lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet ett bra hjälpmedel. Även vid eksem och psoriasis har kokosfettet visat sig vara till stor hjälp.
Ett av de klassiska tecknen på åldrande är när bruna fläckar (leverfläckar) visar sig på huden, lipofuscin, resultatet av oxidation av omättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att hindra nybildning av lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar – använd kokosfettet både in- och utvärtes.
Fettet hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir hängig och rynkig. Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning-värm fettet i vattenbad vid hårinpackning.

Daglig dos
En lagom terapeutisk dos är 3-4 matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig dos av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar och det blir lättare att ta sig an dagens uppgifter. När du blir van vid den energinivå som kokosfettet skapar kommer du att äta mindre av socker och stärkelse. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen - en naturlig övergång till en sundare kostföring.

Denna information är hämtad från NaturMedicinska föreningen, 08-711 01 55 och AlphaPlus 023-792800. NaturMedicinska säljer vattenångat kokosfett och AlphPlus säljer kokosfett med sin naturliga smak kvar.

"Smör tål stekning bättre än olja och stabiliserar stekfettet. Om oljan blir för varm bryts den ned och skadliga ämnen kan bildas. Generellt är olivolja bra för stekning vid låga temperaturer och ska du steka lite varmare är avokadoolja bra. En klick smör i någon av dessa är dock inte så tokigt. Om du ska fritera eller verkligen hetta upp fettet tycker jag att kokosfett är det bästa"
Fredrik Paulun i Expressen 060307.

Se även
http://www.alfahalsocenter.se/naturmedicinska_foreningen.php
 

ÄT OCH DRICK HÄLSOSAMT!

För att slippa bli som en sur gammal sjö där vi finner bakterier, virus, svamp, och sjukdomar frodas kan Du i friskvårdande syfte äta och dricka dessa basbildande produkter:
- Grönt te med 5 olika örter, framtaget av Shaolin-munkarna för att stödja avgiftning och koncentration.
- Varm eller kallörtdryck stödjer lymfan som är viktig för vårt immunförsvar.
- Mycket ört och näringskoncentrat (innehåller bl.a. 5 sorters bönor). Innehåller 80-100% långsamma kolhydrater, som mycket lätt tas upp av kroppen.
Se bilder och produktnamn, mer info på www.solryttaren.com


Den kinesiska läran bygger på läran om de fem element och meridianflödet, En emotionell känsla är också kopplad till varje element, meridianpar. Sunrider erbjuder en produkt för att skapa flöde och balans mellan alla fem elementen.
Du behöver inte bli expert på Kinesisk medicin - Dr Chen är expert!

Stevia är klassat som hudvård i Europa idag. I USA och i många andra länder i världen köper man det som kosttillskott eller sötningsmedel istället för socker och aspartam. I Japan använder hälften av alla lightprodukttillverkare Stevia istället för aspartam (Miljömagasinet 2001). Som sötningsmedel används istället ofta ASPARTAM en molekyl som består av två aminosyror samt metanol (träsprit). Läs gärna på http://hem.passagen.se/mission.possible.sweden/?noframe
Exempel på fler produkter:
Skulle Du vilja ha en Tandkräm som är fri från tvättmedel, fluor, färgmedel, trichlosan m.m? I samverkan med att äta och dricka produkter som gör Dig basisk och ett stabilt blodsocker får Du ett bra pH värde i munnen. Vet Du att i USA är det varningstext på ex viss Colgate -Håll uppsikt på barn under 6 år för denna tandkräm. Om man sväljer tandkrämen mer än vad som används för tandborstning - kontakta läkare eller Giftcentralen direkt.
Vad sägs om en Deodorant utan aluminium? Läs på din deodorant du använder nu - står det aluminium?
SUNSMILE frukt och grönsaksrengöring Toppen att kunna bli av med vax, pesticider, svamp, microorganismer och bakterier. Bra även till att göra ren skärbräden och diskbänken efter kyckling, fisk m.m. Helt unik produkt!
Det Du använder på huden ska ligga på 5.5-6.5. Barnängens, Cliniques, Body Shops tvålar ligger på pH11-12.
Ett bra pH värde på det Du äter och dricker ska ha värde 7 - kolla gärna juice, coca- cola, Festis - de ligger på cirka pH 3