själens boning

Marianne Mathisen

Vill du boka behandlingar?

Kontakta: själens boning
Marianne Mathisen
073-679 02 38


Jag är ansluten till;

Ticket Hälsokuponger

Friskvårdskuponger

Friskvårdschecken

PMS, övergångs och klimakteriebesvär

 

Hur mår du? Har du svårt att känna igen den du en gång var? Kan det hända att du tror du är tokig, får gråtatacker, blir lättirriterad. Kanske skäller du ut nära och kära. Svårt att sova, tankarna mal i huvudet.

Det är många kvinnor som har det så och har svårt att se ett slut på det som pågår.
 
Problemet skulle kunna bero på obalans med hormonerna och/eller signalsubstanserna, denna obalans ger olika besvär som gör att vi mår riktigt dåligt.
 
Du är välkommen på en konsultation där jag med kinesiologi muskeltestar hormoner och signalsubstanser, tittar även på störningar som virus, skadliga bakterier, parasiter, tungmetaller och andra gifter samt att upptäcka näringsbrister. Helheten tillsammans gör att vi mår bra.

Kinesiologibehandlingen kostar 600 kronor.

 

Bioidentiska hormoner
Bioidentiska hormoner är inget konstigt. Växter och örter som finns i naturen är naturliga på sina växtplatser. De är emellertid inga naturliga delar av våra kroppar. Genom att använda örter som rödklöver, silverax och dong quai (kinesisk kvanne) för att mildra symptom på hormonell obalans behandlar du inte orsaken till problemet, det vill säga bristen på hormoner.

Under våra fertila år producerar äggstockarna östrogen, progesteron och testosteron. Den allra naturligaste hormonersättningen skulle vara att extrahera och förpacka våra egna hormoner under de fruktsamma åren och sedan spruta in dem i våra kroppar igen efter menopaus. I det antika Kina drack de äldre kvinnor som led av klimakteriesymptom yngre kvinnors urin för att få lindring. Det fungerade faktiskt eftersom kvinnor i fertil ålder utsöndrar östrogen i sitt urin. Eftersom vi inte (ännu) tillämpar den metoden i Väst är bioidentiska hormoner det närmaste vi kan komma det som är naturligt för våra mänskliga kroppar. Molekylerna i dessa hormoner är identiska med molekylerna i de hormoner våra äggstockar förut producerade i stora mängder.
Bioidentiska hormoner tillverkas intressant nog i laboratorier. Jo, de är utvunna ur växter, vilket betyder att ett hormonliknande ämne utvinns ur växten och sedan syntetiseras i laboratoriet för att det ska se exakt likadant ut som de hormoner som våra äggstockar gör. Som en liknelse kan man säga att dessa hormoner är som rätt nyckel till rätt lås. Din kropp säger: ”Hallå där, dig känner jag igen.” Sedan hittar den biodentiska hormonet rätt receptor i cellen, låser upp den och ser man på! När hormonerna väl kommit in i cellerna kan din kropp sluta skrika efter vad den behöver och återfå sin balans. Du mår bra igen. Låt mig understryka: Bioidentisk hormonersättningsbehandling går ut på att återföra hormoner som passar perfekt till våra cellreceptorer. Kroppen kommer hälsa dem välkomna som om de var dess egna. Hormoner behöver inte tillverkas av ett apotek för att vara bioidentiska. Biodientiska hormoner tillverkas även kommersiellt. Apotek som blandar sina egna läkemedel kan utforma egna doser som kanske inte är kommersiellt tillgängliga. Syntetiska hormoner är tillverkade av människor och liknar ingenting som finns i naturen. Det är inte hormoner utan läkemedel. Eftersom läkemedelsföretagen inte får ta patent på bioidentiska hormoner tillför de konstgjorda molekyler till ett hormon och åstadkommer på så vis en slutprodukt som inte ser naturlig ut och därför kan patenteras. Din kropp märker dock skillnaden. Det är sorgligt att det är på det här viset eftersom det inte alls är svårt för läkare att skriva ut bioidentiska hormoner på recept via ett vanligt apotek.

Östrogen – hälsosamt eller farligt?
Många kvinnor vill till varje pris undvika att ta hormonersättnng. De oroar sig våldsamt för att det ska leda till bröstcancer. Om du känner oro för detta är det nog omotiverat. Risken för att du ska få bröstcancer är mycket lägre än risken för att dö av hjärtkärlsjukdomar. Hjärtåkommor svarar för många fler dödsfall än alla former av cancer och är det mest betydelsefulla hälsoproblemet för kvinnor i USA i dag och orsakar nära 350 000 dödsfall om året jämfört med bara 40 000 som avlider av bröstcancer.

Vad som är ännu mer oroande är att medierna och många inom sjukvårdspraktiker inte talar om för dig att vissa hormoner minskar risken för hjärtskärlsjukdomar med så mycket som 60 procent utan att öka risken för bröstcancer! Det är glada nyheter. Tråkigt nog koncentrerar sig medierna på rapporter om härjande bröstcancer utan att upplysa och varna kvinnor för den betydligt större risken för hjärtfel. Östrogen hjälper även till att behålla den kognitiva förmågan och motverkar depression.
Progesteron, gulkroppshormon och gestagen
Det som dessvärre inte finns lika utbrett i Sverige är kunskapen om det naturliga progesteronet eller gulkroppshormonet. Det är det första hormonet som minskar i takt med att vi blir äldre och det är mycket viktigt för att optimera och balansera östrogenets effekt i kroppen. Istället föreskrivs gestagen som är syntetiskt, modifierat progesteron.
Progesteron är som sagt det första hormonet som minskar i kroppen efter 35 års ålder och det har många funktioner i kroppen. Bla skyddar det livmoderslemhinnan från att växa sig alltför tjock under östrogenets inverkan. Det optimerar och balanserar dessutom östrogenets funktion.Gestagen är de varianter av progesteron som finns i läkemedel och preventivmedel. Med varianter menas att deras biokemiska struktur skiljer sig från det kroppsegna progesteronet. De framkallar därför även vissa oönskade effekter och biverkningar. Gestagen i kombination med östrogen framkallar risken för cancer avsevärt. (Mia Lundin)

Studien är utförd på kvinnor i förstadiet eller som kommit i klimakteriet
bildKälla: Internationella Hormonsällskapet

Signalsubstanser
Signalsubstanser är naturligt förekommande budbärare som överför information från en nervcell till en annan och gör det möjligt för hjärncellerna att tala med varandra. Signalsubstanser kontrollerar ditt beteende och därför gör en obalans eller brist på vissa signalsubstanser att du känner dig dålig och ur gängorna. Hjärnans kemikalier var förr ett mysterium men numera kan vi mäta nivåerna på hjärnans olika kemikalier och manipulera dem genom naturliga tillskott.

För att det invecklade och komplicerade nätet i nervsystemet ska fungera och kommunicera på rätt sätt måste impulserna färdas snabbt från en cell till en annan. Men nervcellerna sitter inte helt ihop. De finns små mellanrum mellan varje cell. De kallas synapser. Nervcellen som sitter alldeles framför mellanrummet eller synapsen kallas presynaptisk cell. Blåsorna eller vesiklerna på den cellen släpper ut signalsubstansen. Nervcellen som sitter intill synapsen kallas postsynaptisk cell. Receptorerna på den cellen mottar signalsubstansen. Dena process upprepas från den ena nervcellen till den andra när en impuls färdas mot sin destination. Detta fascinerande system gör det möjligt att röra sig, tänka, känna och kommunicera. Det gör också att hjärtat kan slå, lungorna andas, tarmarna smälta maten och att vissa körtlar kan producera hormoner.

Vill du kolla dina signalsubstanser?

Dämpande signalsubstanser fungerar som en bromspedal i din kropp och deras huvudsakliga uppgift är att lugna ner sinnet och kroppen, sätta igång sömnen och filtrera bort onödiga retande signaler. Retande signalsubstanser fungerar som gaspedalen i din kropp och deras uppgift är att åstadkomma energi, motivation, sinnesförnimmelser och andra aktiviteter som kräver insatser från kropp och hjärna. En balans mellan de stimulerande (retande) och lugnande (dämpande) signalsubstanserna är nödvändig för en optimal hälsa.

Det finns över femtio olika signalsubstanser i nervsystemet, men bara en handfull av dem är både mätbara och utforskade i så stor omfattning att det har relevans och är tillämpligt för den personliga hälsan. Till dessa hör serotonin, gammaaminobutyric acid (GABA, på svenska gammaaminosmörsyra), norepinefrin, eller noradrenalin, dopamin, adrenalin, histamin, agmatin, glutamat, fenyletylamin, glucin, aspartate, acetylcholin och kväveoxid. Fyra av dessa signalsubstanser har stor betydelse för att styra din mentala och fysiska hälsa och ditt välbefinnande. Det är de dämpande signalsubstanserna serotonin och GABA och de retande signalsubstanserna adrenalin och dopamin.

Det är viktigt att det ständigt finns tillräckligt av de viktigaste signalsubstanserna för att hjärnan ska vara kemiskt balanserad och för att du ska känna dig känslomässigt bra. Det är lika viktigt att de dämpande och retande signalsubstanserna är i balans.

Signalsubstanser kan förändras alltefter din kropps aktuella krav och förhållanden. På natten behöver hjärnan höja nivån av dämpande signalsubstanser för att lugna dig så att du kan somna. På morgonen måste den sänka nivån på dessa sugnalsubstanser och höja nivån på de retande för att du ska kunna skärpa dig och komma igång.

En del av de viktigaste kliniska uppgifterna (och symptomen) som har med obalans mellan de retande och dämpande signalsubstanserna är:
● Oro
● Kontroll av aptiten
● Uppmärksamhet
● Beteendeproblem
● Depression
● Trötthet
● Hormonförändringar
● Huvudvärk
● Libido (drift)
● Humörskiftningar
● Sömnproblem
● Vikt

(av Mia Lundin)

bok
Jag rekomenderar boken Kaos i kvinnohjärnan av Mia Lundin.
Rekomenderar även Föreningen för hormoner i harmoni, www.hormoni.se